úterý 21. října 2014

Skončil Code Week

Účastnice akce VHTO Amsterdam
Evropský týden programování a informatického myšlení je za námi. Postupně doběhnou poslední z více než 3000 registrovaných akcí, což je několikanásobný nárůst oproti loňsku. Zapojení České republiky bylo poněkud vlažnější (jsme sedmí od konce v počtu akcí na obyvatele) To je ale dáno i tím, že se mnohé ostatní státy na kampaň připravovaly mnohem déle.

Na SPŠ v Karviné nadchli žáky místní ZŠ Lego workshopem. Jinde se zapojili do zvlášť sestavené sady algoritmických úloh z Bobříka informatiky a pochvalovali si, že k tomu nebylo třeba předchozí znalosti programování. Celkem bobří úlohy vyzkoušelo 8665 účastníků. V Praze se proběhlo setkání mladých vývojářů uspořádané NCBI ve spolupráci s Jednotou školských informatiků, učiteli informatiky ze škol a dalšími partnery (STC Microsoft, Webrangers, akademiky FEL ČVUT, JuniorInternet). Do půlnoci 6. 11. 2014 je možné se zapojit do soutěže se zpracováním dat z Twitteru. Nabídka českých akcí tedy byla přes nevelký počet pestrá, a to jsem ještě nezmínil webinář a PyLadies.

Ve zbytku Evropy byly akce podobně rozmanité, od nejmladších dětí přes rodiče po seniory, od robotiky a elektroniky přes klasické programování k informatickým aktivitám s papíry a tužkami. Zajímavým projektem je skupinově vyvíjená hra FlagShip pro Android. Na práci lze pokračovat dál. V několika zemích vznikla motivační videa, leckde se kampaň dostala do celostátních médií nebo i večerních zpráv.


Účastníci Code Week nešli lehce přehlédnout.
Kromě několika tisíců lidí, kteří u nás přišli do kontaktu s programováním (a statisíců celkem), má kampaň další pozitivní důsledky. Vedla např. ke shromáždění rozmanitých úvodních výukových materiálů, vč. materiálů v jednotlivých evropských jazycích, i v češtině (což je pro začátečníky zásadní).

Co dál?

Vytvořený seznam materiálů se s vaší pomocí pokusíme udržovat aktuální (dejte vědět, pokud máte dojem, že něco chybí, nejspíš máte pravdu). Organizátoři kampaně Code Week rozhlásili, že by rádi malý týden programování udělali z každého týdne v roce. Neváhejte tedy dále registrovat akce související s programováním a informatikou. Příští podobnou aktivitou, ke které se lze připojit, je Hour of Code v první půli prosince. Už teď ji můžete podpořit zapojením do lokalizace. Na otázku, jestli se kampaně ignorují, konkurují si nebo v jakém jsou vlastně vztahu, odpovídá stránka eu.code.org.

A samozřejmě můžete začít plánovat, s jakou akcí se do Code Week zapojíte za rok.

V příštím příspěvku bych se rád na kampaň, když už je za námi, podíval trochu kriticky: je opravdu větší počet kódujících dětí to, co potřebujeme? Co myslíte vy?

2 komentáře:

  1. Myslím, že nutně potřebujeme větší počet myslících dětí. Budeme-li podobné aktivity chápat jako podporu logického (a informatického) myšlení, je na místě masová podpora. Ze všech samozřejmě programátoři nebudou - to cílem není!

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za komentář! Když to takhle přijmu, musíme se ale ptát: proč se tedy v těch kampaních mluví o programování? Jaké je v cílové skupině riziko nesprávného výkladu (tedy že jde o programování, nikoliv myšlení)? Bylo by účinnější kampaň nastavit nějak jinak? Jen tak přemítám :-)

    OdpovědětVymazat