čtvrtek 9. dubna 2015

repl.it: Jaká používáte online vývojová prostředí a co od nich potřebujete?

Svoje studenty (na střední škole) obvykle seznamuji s nějakým „dospělým“ (nikoliv „dětským“) programovacím jazykem, nejraději Pythonem. Nerad ale řeším problémy s instalacemi IDE, odlišnosti platforem, doma zapomenuté soubory a tak dále. Používám online prostředí repl.it. Umožňuje jak experimenty po jednotlivých příkazech v interaktivní konzoli, tak i spouštění delších kusů kódu. O moc víc neumí, takže nemá ani o moc víc tlačítek. Pro začátek je to tedy ideální pomůcka.


Na prostředí není co popisovat, sami snadno zjistíte, co a jak funguje:

Pro zajímavost uvedu, že repl.it lze využít i pro celou řadu dalších jazyků. Celé prostředí běží na straně klienta, zadané zdrojové kódy se totiž překládají do JavaScriptu.

Python 3

Nedávno byl zprovozněn Python ve verzi 3. Ten je pro výuku ještě lepší než řada 2. Třeba dělení funguje lidsky, takže výsledkem 5/2 není 2, ale 2.5. Informatikům se to líbit nemusí, důležité ale je, kolik to ušetří zbytečných trablů při výuce.

Tuhle a několik dalších drobných výhod trochu kazí fakt, že konzole repl.it tiskne návratovou hodnotu každého zadaného příkazu, a to i když žádná není (v Pythonu speciální hodnota "None"). To se děje i v době, kdy studenti ještě netuší nic o návratových hodnotách, natož o "None". Na repl.it odkazuji i v učebnici, kterou píšu, proto bych byl rád, kdyby byl Python 3 skutečně dobře použitelný.

Co od prostředí potřebujete vy?

Tak jsem autorům nástroje napsal mail. Za pár dnů přišla odpověď: použití jejich prostředí ve výuce je velmi zajímá, a rádi by si o tom promluvili. Vypisování "None" odstraní.

Protože s nimi budu mluvit nejdřív za dva týdny, napadlo mě shromáždit podněty dalších učitelů: Jak přesně online vývojová prostředí používáte? Co od nich čekáte? Co vám na nich chybí? Zajímá nás především repl.it, ale i zkušenosti z dalších prostředí mohou být velmi cenné. Máte svého favorita?

Já se například rozhodoval především podle fungování interaktivní konzole, aby na úplném začátku nebylo třeba nic překládat a po napsání každého řádku se hned „něco stalo“. Pythonská konzole je navíc užitečná kalkulačka, někdy praktičtější než třeba Excel, tak je dobré o ní vědět.
Pokud máte jakékoliv podněty, podělte se o ně prosím v diskusi (nebo mi napište zprávu přes kontaktní formulář napravo).

2 komentáře:

  1. 1/ Idle dostanete jako součást pythonu, lepší než být závislý na internetu.
    2/ Statement vs Expression
    3/ Pošlete děti na checkio.org, ať se otrkají. Online konzoli tam mají také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1/ Jak kdy. Na idle nedám dopustit, ale někdy je naopak lepší spoleh na připojení spíš než na instalaci a rozchození nějakého programu.
      2/ No jo, a co? Nepřipadne mi to zrovna jako téma pro začátečníky :-/
      3/ Dík za odkaz, tak já si ho posunu nahoru a prozkoumám co nejdřív. S dětmi nevím, s otrkáváním nemám nejlepší zkušenosti, hlavně co se týče těch slabších.

      Vymazat